Er zijn: 8 gasten online
 
http://ondernemerscollectief.nl
Schijnzelfstandigchecksonrechtmatig

Belastingdienst: zelfstandigenchecks zijn niet rechtmatig

Schijnzelfstandigheid blijft een vaag begrip onder veel zzp'ers en opdrachtgevers. Want wanneer is iemand nu echt zelfstandig en wanneer niet? Diverse websites bieden zzp'ers de mogelijkheid om een betaalde check of test te doen, waarmee zij een certificaat krijgen die aantoont dat ze écht zelfstandig zijn. Dat is misleidend, vindt de Belastingdienst.

Dat meldt Trouw.nl vandaag. Bij websites als Multiflexx en DBA-erkend kunnen zzp'ers een betaalde test doen die ze duidelijkheid verschaft over hun zelfstandigheid. Multiflexx geeft een 'ZZP Certificaat', DBA-erkend geeft een 'DBA Erkend rapport'. De zzp'ers komen dan in een register, zodat opdrachtgevers uit een 'veilige zzp'er' kunnen kiezen.

Een vergelijkbare test wordt gratis aangeboden via de Belastingdienst.

Schijnzekerheid
De Belastingdienst geeft aan niet bekend te zijn met de certificaten. Een woordvoerder meldt aan Trouw dat dergelijke checks suggereren zekerheid te bieden terwijl die zekerheid alleen van de Belastingdienst kan komen.

Wet DBA
De voormalige wet DBA verving in 2016 de VAR-verklaring en is in het leven geroepen om te verduidelijken wanneer een zzp'er wel of niet schijnzelfstandig is. Wegens de kritiek en ingewikkeldheid is uitvoering van de wet uitgesteld tot 1 januari 2020. Tot die tijd deelt de Belastingdienst alleen boetes uit aan bewust kwaadwillenden.

Heb jij zelf vragen over de wet DBA? Word dan lid van Het Ondernemerscollectief en maak gebruik van de wet DBA helpdesk.